Om budgeten och Gläntan


Välfärdspartiet har tillsammans med M, Fp, Mp och Kd lagt ett gemensamt budgetförslag för Vänersborgs kommun 2014. Om inget oförutsett inträffar som förändrar förutsättningarna kommer vi att rösta för detta förslag vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 25 september 2013.

Ett tungt vägande skäl till partiets ställningstagande är att driftsbudgeten för 2014 är finansierad, det vill säga intäkter och kostnader tar ut varandra och det blir ett 0-resultat. Kommunen behöver inte låna pengar och vi har planerat för en kontrollerad och ansvarsfull ekonomi.

Välfärdspartiet har ingen plats i budgetberedningen och har därför inte kunnat påverka processen förrän i slutskedet. Socialdemokraterna och Centern har inte tillfört något om budgeten i nämnderna. Vänsterpartiet har haft yrkanden i nämnderna men för övrigt inte tillfört något. S har lagt ett budgetförslag på minus 14,7 miljoner och V ett förslag på minus 32 miljoner. Det senare förslaget innebär en ökad bankskuld på 32 miljoner plus ränta på lånet som ska betalas tillbaka.

Den senaste tiden har äldreboendet Gläntan varit i fokus på bloggar, insändare och i olika artiklar. 

Gemensam nämnare tycks vara att boendet ska läggas ner. Detta är FEL. Ett fåtal politiker som påstår detta och som borde veta bättre går medvetet ut i media och skrämmer bland andra anhöriga till boende på Gläntan.

Gläntan drivs i dag, vad vi erfar, på dispens. Boendet uppfyller inte fullt ut Socialstyrelsens krav på boendestandard. Bland annat delar flera boende samma toaletter vilket inte är godkänd standard. Detta borde ha varit åtgärdat tidigare men så har ej skett på grund av andra prioriteringar och kommunens dåliga ekonomi. Därför innehåller budgeten ett boendeuppehåll på Gläntan för att bygga om och iordningställa ett boende efter dagens krav och normer inom äldrevård. Eftersom våra äldre inte kan bo på en byggarbetsplats måste de tillfälligt bo på annan plats tills ombyggnaden är klar. När allt är klart, nytt och efter fastställda normer kommer de boende att flytta tillbaka till Gläntan som efter ombyggnaden kan ta emot ytterligare ett 20-tal personer än i dag. Förr eller senare måste byggnaden åtgärdas, det blir samma påverkan för våra boende när vi än bygger om.

Förtroendevalda har en skyldighet gentemot kommuninvånarna att ta ansvar för kommunens ekonomi. Vi kan inte handla för pengar som inte finns. S, V och C tar inte detta ansvar vilket är beklagligt. Välfärdspartiet har tagit ansvar för de boende på Gläntan och för kommuninvånarnas skattepengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s