En självklar rättighet!


År 2012 med en vision i Vänersborg där det bland annat står ”en kommun där medborgarna känner sig trygga, delaktiga och har inflytande” finns det inte regler för ersättares rätt att lägga protokollsanteckningar i styrelsersnas och nämndernas protokoll.

Denna rätt finns i massor av Sveriges kommuner men inte i Vänersborg. Blir vi förvånade? Både ja och nej. I en normal kommun med delaktighet och inflytande hade vi blivit det men inte i Vänersborg.

En självklar regel som borde funnits för många år sedan måste införas i kommunen, därför har vi lämnat nedanstående motion till Vänersborgs fullmäktige.

Motion

Till fullmäktige i Vänersborgs kommun
Angående ersättares rätt att lägga protokollsanteckningar i styrelser och nämnder.

Enligt upplysning lämnad vid extra sammanträde i kommunstyrelsen den 10 maj 2012 finns det i dag inga regler i kommunen vad gäller ersättares rätt att lägga protokollsanteckningar i styrelser och nämnder.                                 Vi anser det är viktigt att varje parti kan nå ut till sina väljare med det arbete som läggs ner för att driva partiets frågor i de styrelser och nämnder där de fått plats. Representeras partiet enbart av en ersättare finns det i dag inga möjligheter att som de ordinarie ledamöterna i kommunens protokoll visa sin åsikt genom röstning och reservationer.

Den enda möjlighet som finns för en ersättare att visa att han eller hon arbetat för att hävda sitt partis åsikt är att skriva en protokollsanteckning i ärendet. Det som småpartierna säger i styrelser och nämnder når inte väljarna, eftersom de inte bjuds in till de stora partiernas presskonferenser, och media av protokollen inte kan utläsa hur de tagit ställning. Vi anser att det är en demokratisk rättighet att väljarna får veta hur deras förtroendevalda arbetar för deras sak.

Vi föreslår                                                                                                att reglementen för samtliga styrelser och nämnder i Vänersborgs kommun ändras och utformas så att icke tjänstgörande ersättare tillåts anteckna sin mening till protokollet i form av en protokollsanteckning.

Vänersborg den 22 maj 2012                                                                                        

Morgan Larsson                                                                                                
Välfärdspartiet
Ledamot i Kommunfullmäktige

Vänersborgs kommun

1 kommentar

  1. Jättebra förslag. Det blir lite väl mycket ankdamm av diskussionerna om vad som ska vara med i protokollen. I min värld är protokoll en återgivning av diskussionerna och besluten. Det gränsar till historierevisionism att hålla på och utelämna vissa delar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s