Välfärdspartiet säger nej till kommunalförbundet!


Torsdagen den 10 maj var det EXTRA sammanträde i Vänersborgs kommunstyrelse. På dagordningen: Fråga om att bilda ett kommunalförbund för de frivilliga skolformerna mellan Vänersborgs och Trollhättans kommuner. Kommunstyrelsen skulle också besluta om att anta förbundsordning, reglemente samt att teckna ett konsortialavtal.

Välfärdpartiets Morgan Larsson som har en plats som ersättare i styrelsen var närvarande vid sammanträdet. Alla partier hade bestämt sig i förväg, de var eniga om att säga ja till bildandet av förbundet, därför blev det ingen debatt om beslutet.  Det uppstod förvirring bland ledamöterna när Morgan Larsson säger ”här framför er ligger förslag till en förbundsordning och ett konsortieavtal. Har ni alla studerat dessa handlingar, så ni vet vad ni ska godkänna i dag. Förstår ni vad det är ni ska besluta?” Nu började det bli oro i leden. En av ledamöterna ville att Morgan Larsson skulle gå igenom handlingarna och tala om för ledamöterna vad det stod och vad de egentligen innebär. Larsson avböjde eftersom han inte var förberedd på detta och som ersättare inte har något inflytande i styrelsen. Ledamöterna har inte hittills brytt sig om hans uppfattning vid diskussioner i styrelsen. Någon sade ”nu går vi till beslut, sedan har vi flera månader på oss att se vad detta innebär innan förbundet ska börja verka den 1 januari 2013”.        För oss i Välfärdspartiet är det uppenbart att Vänersborgs politiker inte fullt ut vet vad beslutet innebär. Det är alltför bråttom, någon riktig konsekvensanalys, kostnader, för och emot har inte utretts. Temat tycks vara ”Vi beslutar, sedan får vi se hur det blir”. Inte första gången politiker beslutar enligt det förhållningssättet i Vänersborg.                                                                                                                           Det har varit centrala förhandlingar med facken, dessa har slutat i oenighet. Förbunden Kommunal och Vision har i protokoll bland annat efterlyst en konsekvensanalys. De ekonomiska förutsättningarna för de båda kommunerna ska vara kända, likvärdiga, klargjorda och i balans. Det saknas en tydlig redovisning kring vilka synergieffekter ett kommunalförbund får för övriga verksamheter i kommunen. Välfärdspartiet håller med fackförbundens åsikter i alla delar. Vänersborgs politiker vet inte ens vad allt detta kostar skattebetalarna.                                                                                                                        Under sammanträdet frågade Morgan Larsson om han fick lägga en protokollsanteckning till protokollet. Nu blev det förvirring igen eftersom ingen visste om det var tillåtet. Efter en lång utredning med kontroll i lagar och regler kom de vise damerna/männen fram till att det inte finns några bestämmelser om detta. Ordföranden Gunnar Lidell (M) beslutade då att Larsson inte fick skriva någon anteckning i protokollet. Småaktigt och barnsligt tycker vi. Vad hade det haft för betydelse? Den enda av de övriga  politikerna som reagerade på Lidells beslut var Lutz Rininsland (V).

Att bilda detta kommunalförbund är helt klart ett politikerbeslut där alla partier, utom Välfärdspartiet, är eniga. Dock vet inte var och en i detalj vad beslutet innebär. Man litar till tjänstemännen vilket vi i Välfärdspartiet lärt oss att inte alltid göra. Det är ett beslut taget på alltför lös grund. Det är frustrerande att bara titta på, när politikerna behandlar frågorna på detta sätt.  Det är bara vi i Välfärdspartiet som regerar och tycker det är fel?                                                                                                                                                     Välfärdspartiet hade yrkat avslag och i stället föreslagit att upprätta ett samverkansavtal där alla fördelar för eleverna och kommunerna hade kunnat tillgodosetts på exakt samma sätt som ett dyrbart förbund.

      

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s