Medborgarförslag!


MOTION OM MEDBORGARFÖRSLAG

2011-11-30

Motion till kommunfullmäktige i Vänersborgs kommun om att införa medborgarförslag.

I valrörelsen 2010 diskuterade vi ofta med invånarna i Vänersborgs kommun om medborgarnas rätt att lämna förslag direkt till kommunfullmäktige. Förvånansvärt många ansåg att detta var en utmärkt idé.

I vår valfolder lovade vi medborgarna att driva denna politiska fråga i Vänersborg. För oss i Välfärdspartiet är givna löften viktiga, därför lämnar vi in denna motion som innebär en ny politisk inriktning som inte funnits tidigare i kommunens historia vad jag känner till.

Välfärdspartiets förslag i motionen är, att alla invånare som uppfyller kraven att vara valbar till kommunfullmäktige i Vänersborgs kommun, får rätt att lämna förslag till kommunfullmäktige. Förslaget skall sedan behandlas på samma sätt och med samma villkor och regler som en motion skriven av en ledamot i fullmäktige.

Vi kallar detta för medborgarförslag.

Detta innebär en möjlighet för den som så önskar att påverka utvecklingen i kommunen genom seriösa, genomtänkta och väl utarbetade förslag till fullmäktige.

Genom detta förslag ökar tveklöst invånarnas möjlighet till delaktighet i kommunens framåtskridande.

Fullmäktige får genom detta en möjlighet att erhålla goda förslag och idéer i det politiska arbetet.

Visserligen finns det folkvalda representanter i fullmäktige som man kan vända sig till med förslag och idéer.
Men i Välfärdspartiet anser vi att möjligheten för medborgarna att utarbeta och lämna egna förslag till behandling väsentligt ökar möjligheten till mer delaktighet och ett större engagemang för den enskilde.

Vi hoppas nu att övriga partier har en positiv inställning till motionen.

Vänersborg den 22 november 2011.
Morgan Larsson
Ledamot i kommunfullmäktige
VÄLFÄRDSPARTIET

Lämna en kommentar